Hoe droog je bloemen?

Droge bloem boeket Droge bloemen Fotolijstje Vintage look

 

Het gebruiken van gedroogde bloemen is weer helemaal in. Allerlei bloemen worden gedroogd om gebruikt te worden voor het stijlen van het interieur. Of in de tuin. Het wordt als een belangrijk onderdeel van het decor gezien.

 

Maar hoe droog je deze bloemen dan, welke bloemen kan je drogen en wat kan je er allemaal mee doen?

 

 

Het drogen van bloemen

Er zijn verschillende manieren om je bloemen te drogen. En ook verschillende bloemen om te drogen, je kunt zonnebloemen laten drogen, maar ook het laten drogen van rozen is een goede optie. Het is belangrijk dat je weet welke bloemen je wel en niet kan drogen.

Kies een bloem uit met een houtige steel. De roos is daarom een goede optie, rozen hebben een houtige steel, net als zonnebloemen. Niet alleen bloemen met houtige stelen zijn goed om te laten drogen, ook bloemen met een dunne steel, zoals gipskruid, zorgen voor mooie resultaten.

Een mooie bloem om te laten drogen is linoleum, deze bloem droogt snel en behoudt ook zijn kleur heel lang.

 

Belangrijke tip

Wanneer je een bloem uitgekozen hebt om deze te laten drogen, snij dan eerst een stukje van de steel van de bloem af. Voel daarna aan de onderkant van de steel, wanneer deze hol, vochtig of kleverig voelt kan je deze beter niet gebruiken. Dit is, omdat deze bloemen in de steel volledig zullen uitdrogen, hierdoor zal de bloem helemaal gaan verschrompelen. 

Verschillende manieren om je bloemen te drogen

Er zijn, zoals al eerder is aangegeven, verschillende manieren om bloem te laten drogen. Stel je voor dat je een roos gekozen hebt om te laten drogen. Dan kan je ervoor kiezen om verschillende opties te gebruiken.

 

 

De Lucht

Je kan je roos laten drogen doormiddel van de lucht. Deze methode is heel simpel en je hebt er niet veel voor nodig. Voor het mooiste resultaat is een warme en donkere plek een perfecte plaats om je roos te laten drogen. Dit kan op zolder zijn, maar bijvoorbeeld ook in een kast of ergens boven de verwarming. 

 Waarom is warmte belangrijk bij het drogen van bloemen? De warmte zal ervoor zorgen dat de bloemen niet zullen gaan schimmelen, maar zal daarnaast ook het droogproces versnellen.

 Een oven

Een andere manier is, het gebruiken van een oven. Wanneer je geen donkere warme kamer hebt, geen zolder hebt of gewoon iets anders wilt proberen, kan je er ook voor kiezen om een hete lucht oven te gebruiken. Zet je oven op 38 graden, doe daarna je bloemen in een ovenrooster, zorg dat ze rechtop blijven staan. Je laat de bloemen 3 tot 4 uur lang in de oven, daarna haal je bloemen uit de oven en laat ze afkoelen op een ander rooster. Deze methode werkt goed bij het drogen van Chrysanten. 

Een ouderwets boek

Mocht je ze nog ergens in huis hebben liggen, kan je er ook voor kiezen om je bloemen tussen twee bladzijdes van een boek te laten drogen. Voordat je je bloemen tussen of onder een zwaar boek legt, wikkel je ze eerst in vloeipapier of een oude krant. Dit zorgt ervoor dat ze niet gaan kreuken. Plaats daarna het papier tussen twee bladzijdes of onder een zwaar boek. 

Het is wel van groot belang dat het boek wat gewicht met zich meebrengt. Dit is wel een langzame manier om je bloemen te drogen, maar het resultaat is even mooi! Je moet alleen niet vergeten om het papier tussendoor te verversen, anders kunnen de bloemen gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Een beetje geduld en wat nauwkeurig werk zal de mooiste resultaten leveren! 

 Bloemenpers

En hele andere manier is het gebruiken van een bloemenpers. Deze kan je in een tuincentrum halen, of natuurlijk gemakkelijk online bestellen.

Met een bloemenpers behoudt de bloem zijn originele kleur, de roze rozen blijven dus prachtig roze. Hoe dikker de blaadjes van de bloem, hoe beter hij zijn kleur behoudt in de pers. 

De bloempers is een goede methode om rozen mee te drogen, ook lavendel en bijvoorbeeld paardenbloemen zijn goede keuzes als je een bloempers gebruikt. 

Bij het gebruiken van een bloempers kies je bloemen die nog er nog fris en nieuw uitzien, je haalt zoveel mogelijk blad van de steel, hoe minder bladeren, hoe sneller hij droogt. Daarna knip je de steel af en laat je de bloemen een nacht uit de vaas of het water, hierdoor zit er minder vocht in en droogt hij sneller. Zorg dat je vloeipapier of karton bij de hand hebt waar je de bloemen in kan leggen, met het kopje naar boven. 

Draai de bloempers zo stevig mogelijk aan en zet deze dan op een donkere, goed geventileerde kamer. Nu is het wachten, en wel acht weken, totdat de bloemen goed gedroogd zijn.

Vergeet ook niet dat de sterkte kleuren blauw, geel, rood en roze hun kleur goed behouden na het drogen van de bloem!

Nog een extra tip, gebruik verse snijbloemen, deze geven je het beste resultaat.

 

Boeket bloemen drogen

Vind je een droogbloem niet genoeg? Wil je nog meer flair aan je huiskamer of werkkamer toevoegen? Dan kan je ervoor kiezen om een heel boeket te drogen. 

Om een boeket bloemen te drogen is het de boekmethode niet handig. Wanneer je ervoor kiest om meerdere bloemen tegelijk te laten drogen tussen verschillende boeken, kunnen ze moeilijk tot een mooi boeket gemaakt worden. 

Kies er daarom voor om de bloemen in doormiddel van lucht te laten drogen. Je kan de bloemen hangend in een voorgemaakt boeket laten drogen. 

Je begint met het verwijderen van overtollige bladeren, zodra je dit gedaan hebt kun je de bloemen vastbinden. Windt een elastiek om je gemaakte boeket heen, zorg ervoor dat je de bloemen soort bij soort samenbindt, de rozen bij de rozen enzovoort.

Maak gelijke bundels van de soorten bloemen en hang ze daarna ondersteboven op. Doe dit in een warme en donkere plaats. Zorg er wel voor dat deze plek goed geventileerd kan worden. Hier is een zolder dus weer handig voor. 

Zorg ervoor dat je de boeketten niet te dicht bij elkaar laat hangen, het is belangrijk dat ze voldoende lucht kunnen krijgen. De kamer waar je bloemen in drogen moet niet te vochtig zijn. Zodra de kamer te vochtig is, kan het namelijk gebeuren dat je bloemen gaan beschimmelen. 

Het duurt meestal een tot achtweken lang voordat de bloemen op deze manier gedroogd zijn. Het vergt dus wel wat geduld. Dit hangt natuurlijk van de omstandigheden af waarin de bloemen drogen. Hoe minder vocht er in de ruimte hangt, hoe beter en sneller de bloemen drogen. Het verschilt natuurlijk ook per bloemsoort. 

Om te testen of je bloemen helemaal klaar zijn om te woonkamer op te fleuren, kan je een of twee bloemen voor ongeveer twee dagen in een vaas zetten. Wanneer de bloemen dan rechtop blijven staan, zijn ze goed gedroogd. Gaan de bloemen hangen? Dan moet je ze toch nog wat langer laten drogen voordat je ze als decor kunt gebruiken. 

 

Beste droogbloemen 

Er zijn zoveel soorten bloemen om uit te kiezen, wat het soms moeilijk maakt om tot een beslissing te komen. Toch zijn er bepaalde bloemsoorten die beter zijn om te drogen dan anderen. 

Zo zijn kleine en platte bloemen vaak beter om te drogen dan grote uitbundige bloemen. Met kleine bloemen krijg je vaak het beste resultaat, nu zullen er vast uitzonderingen zijn, maar als je voor zekerheid wilt gaan, kies dan voor een kleine platte bloem. 

Naast het uiterlijk van de bloem, is ook de kleur een belangrijke factor. De ene kleur blijft beter zichtbaar dan de andere. Zo is het zo dat bij bloemen met een sterkte blauwe, roze, rode of gele kleur, de kleur na het drogen veel langer zichtbaar blijft. Wanneer een bloem licht van kleur is voordat deze gedroogd is, zal de kleur na het drogen minder goed zichtbaar zijn. 

 

 

Toch kan de weggevaagde kleur ook voor een mooi effect zorgen, het geeft een soort vintage look, of een ouderwetsere style af dan bloemen met fellere kleuren. 

Met witte bloemen moet je wel voorzichtig zijn, deze behouden hun kleur niet goed. De witte kleur veranderd namelijk langzaam in geel of bruin. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je opzoek bent naar dat effect, dan kan je wel gebruik maken van de witte bloem. 

Nu heb je genoeg informatie om te bepalen welke kleur bloem je gaat kiezen en welke het beste bij je interieur past.

Onthoudt dus goed welke bloemen het beste gebruikt kunnen worden om te drogen; hoe kleiner en platter, hoe beter!

 

De droogbloem is klaar, en nu?

Als je droogbloem klaar is om als decor gebruikt te worden, kan je er verschillende dingen mee doen. 

De meeste gebruikte opties zijn, het ophangen in een fotolijstje of zoals normaalgesproken in een vaas laten staan. 

Je kunt ze praktisch bijna overal in je huis decoreren, aangezien het altijd zal zorgen voor een mooi zicht. De keuze is aan jou!

 

Nu ben je er helemaal klaar voor en kun je snel genieten van je nieuwe decor in je huis!


Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd