Hoe vier je duurzaam kerst?

Duurzame kerst Feestdagen Kerst Kerst cadeau Tafelkleed

 

Het is bijna zover, kerst nadert steeds sneller en sneller. Dus wordt het weer tijd om de boom tevoorschijn te halen en het hele huis vol met kerstdecoratie te versieren. 

Tegenwoordig wordt het voor steeds meer mensen belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid, hoe kan kerst hiermee worden gecombineerd? Wij hebben een paar tips en tricks om een duurzame kerst werkelijkheid te maken.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het duurzamer maken van kerst, denk aan energieverbruik, het soort kerstboom en het eten. 

 

Ga voor milieuvriendelijke verlichting

Kerst gaat voor velen arm in arm met een goede sfeerverlichting. Er gaan veel lampjes de stekker in, om de kerstboom en andere kerstversieringen te verlichten. 


Gezellig alle lampjes aan in de tuin en binnen in de woonkamer, maar deze lampjes zuigen een hoop aan energie op. Maar er zijn gelukkig een hoop alternatieve opties voor milieuvriendelijke lampjes. 


Denk bijvoorbeeld aan LED-lampjes. LED-lampjes hebben niet zo’n hoog verbruik als dat normale lampjes hebben. Daarnaast hebben LED-lampjes ook veel langere branduren dan normale verlichting. 

 


Dit neemt al een hoop kosten weg van de energierekening, maar het kan nog beter! Er bestaan namelijk ook LED-lampjes met zonnepanelen. Deze zijn natuurlijk nog beter voor het milieu. 


Het is tegenwoordig ook makkelijker om aan LED-lampjes te komen, dit kan zowel online als offline. Bij grote warenhuizen zijn er vaak wel LED-lampjes te koop, en online zijn er een groot aantal websites die ze ook verkopen en bezorgen.

 

Maak de boom duurzaam

Ook wat de boom betreft is het mogelijk om duurzame keuzes te maken. Wat de meest voorkomende keuzes betreft: de wegwerp kerstboom of kunstboom zijn niet helemaal duurzaam. 


Ondanks dat de kunstboom jaren meegaat, is de productie van deze boom voornamelijk milieuonvriendelijk en dat maakt deze boom tot een echte vervuiler. En wanneer een standaard wegwerp boom, is het verbranden van deze boom het meest milieuonvriendelijk. 


Bij het verbranden van de boom komt namelijk extra CO2 in de lucht. Een beter alternatief hiervoor is het recyclen van een kerstboom. Deze optie kan worden uitgevoerd door de boom elk jaar na gebruik weer in de eigen tuin te planten. 


Hierbij is het wel belangrijk dat de boom wordt gekocht met een kluit in een pot, en dus niet op een houten kruis. Er is tegenwoordig zelfs de optie om een kerstboom te huren. Zodoende kun je al een duurzamer huis creëren, zelfs tijdens kerst!


Bij het huren van een boom moet er rekening worden gehouden met het aantal beschikbare huurbomen. Mocht de optie aanwezig zijn om een boom te huren, informeer dan op tijd naar het aantal beschikbare bomen.

 

Niet alleen een groene boom, maar ook een groene kaart

Kerstkaarten zijn voor velen ook een groot onderdeel van het kerst ritueel. Ook voor deze vaste traditie is een milieuvriendelijker alternatief. Het versturen van een E-card is in dit geval een hele goede optie. Het is echter niet heel persoonlijk om te doen. 


In dat geval is er altijd nog de optie om een kerstkaart te kiezen die op kringlooppapier is gedrukt, ongebleekt of chloorvrij gebleekt. De mogelijkheid om kaarten te kopen met milieuvriendelijke inkt is zelfs aanwezig. Deze kaarten zijn in sommige winkels verkrijgbaar, maar zijn daarnaast ook online te vinden. 

 

Dit kan bijvoorbeeld op de site van het Wereldnatuurfonds of Greenpeace. Bij het kopen van deze milieuvriendelijke kaarten is het belangrijk dat er op het label van FSC wordt gelet, Forest Stewardship Council. Deze organisatie verzekert je van milieuvriendelijk geproduceerd papier. 


Mocht dit nog niet helemaal milieuvriendelijk genoeg zijn, is er altijd nog de mogelijkheid om de kaarten zelf in de bus te doen zonder enveloppen posten en de enveloppen hergebruiken.

 Bekijk hier ons populaire Muizenhuis kerstkaarten 

Het diner duurzamer maken

Ook het diner kan duurzamer worden gemaakt, dit is natuurlijk ook een groot onderdeel van kerst. Met de familie rond de tafel en genieten van een heerlijk kerstdiner. Toch denken velen dat een duurzaam diner, alleen uit groenten kan bestaan. 


Dit is niet helemaal waar, er kan namelijk ook worden genoten van een stukje milieu- en diervriendelijke hertenbiefstuk bijvoorbeeld. Deze stukken vlees kunnen bij een biologische supermarkt worden gehaald. 

 


Zelfs bij een normale supermarkt hebben ze genoeg opties voor biologisch vlees. Bij de Jumbo en de Albert Heijn zijn talloze keuzes voor biologische alternatieven. Naast vlees zijn er natuurlijk nog andere ingrediënten die gekocht moeten worden. 


In dat geval is het handig om voor zover dit mogelijk is, (biologische) lokale en seizoensproducten te kopen. Het spreekt een beetje voor zich dat er niet teveel moet worden ingeslagen dan nodig is. 


Volg voor visproducten de viswijzer goed en haal zo min mogelijk vlees. Denk daarnaast ook aan het bestek en servies, gebruik geen wegwerpservies of eenmalige tafellakens, deze worden gezien als grote vervuilers. 


Verder zijn er ook nog opties wat betreft het water, kies ervoor om kraanwater gekoeld in een mooie fles op tafel te serveren, in plaats van het kopen van een milieuvriendelijke fles water. Verder kan onze webshop ook duurzame hulpartikelen bieden voor in de keuken.

Zoek je nog een duurzame tafelkleed voor de feestdagen klik dan hier 

Groen buiten de deur eten

Wel zin in een heerlijk kerstdiner, maar geen zin om deze zelf klaar te maken? Dan is er natuurlijk nog de optie om uiteten te gaan. Ook dit kan duurzaam! Er zijn verschillende websites, gidsen die helpen met het kiezen van een duurzaam restaurant. 


Met het gebruik van internet, worden de opties op een lijst weggegeven. Er zullen verschillende milieuvriendelijke restaurants in de omgeving naar boven komen en de resultaten kunnen daarnaast ook worden gefilterd. 


Maak duidelijk welke eigenschappen belangrijk zijn bij het zoeken naar het juiste milieuvriendelijke restaurant. Denk hierbij aan het gebruik van streekproducten, de inrichting van het restaurant, bijvoorbeeld milieuvriendelijk hout en bijvoorbeeld de CO2 compensatie. 


Ook het gebruik van biologische producten kan van groot belang zijn bij de keuze. Bij het zoeken naar het perfecte restaurant wordt de milieuvriendelijkheid van het restaurant weergegeven en daarnaast zal er een prijsindicatie zijn, duurzaam eten hoeft namelijk niet altijd duur eten te zijn.


Zo kan er goed worden genoten van een heerlijk diner buiten de deur!

 

Ga voor groene mode!

Kleding speelt voor velen een grote rol bij het vieren van kerst. Goed gekleed dineren, feest vieren en genieten van de avonden. Ook in dit aspect van kerst kan duurzaamheid worden toegevoegd. 


Een van de meest voor de hand liggende opties is het kopen van een tweedehands kerst outfit. In de kringloopwinkel is vaak wel iets te vinden wat gedragen kan worden bij een kerstfeest. 


Er bestaan tevens verschillende duurzame merken die een goed aanbod hebben van feestkleding. 


Mocht het zo zijn dat de outfit die gekozen is voor kerst maar een keer gedragen gaat worden, dan kan de kleding ook nog worden ingeleverd bij de kringloop bijvoorbeeld. Kortom er is genoeg keuze om duurzaam gekleed te gaan tijdens kerst!

 

Denk aan een groen doel, denk aan carpool

Er worden vaak grote feesten gegeven bij familie thuis voor kerst, of evenementen in een zaal. Het is in dit geval niet altijd mogelijk om de fiets of het OV te pakken. Toch kan er met de auto wel duurzamer gereden worden. 


Om duurzaam hieraan mee te doen, kan er altijd nog gecarpoold worden. Hiermee wordt er op zijn minst benzine bespaard en aan de CO2 uitstoot gedacht. Het is natuurlijk nog beter om met een elektrische auto te gaan indien dit mogelijk is! 


Er bestaan ook elektrische taxi’s die eventueel gebeld kunnen worden, dit kan met een grotere groep worden gedaan, zodat de taxi niet al te duur is.

 

De dag na kerst

Niet alleen kerst zelf kan duurzaam worden gedaan, maar ook de dag erna. Vaak zijn er de dag na het vieren van kerst nog veel dingen over van het feest. Denk bijvoorbeeld aan het eten wat is overgebleven. Met het eten opwarmen kun je al voor meer duurzaamheid zorgen. En het bespaart de ook nog tijd! 


Maar ook cadeaupapier wat om de cadeaus heen zat kan op een duurzame manier worden hergebruikt. Wanneer een cadeau niet helemaal opengescheurd is, maar redelijk netjes is uitgepakt, kan het papier nog worden gebruikt voor volgend jaar. Het is belangrijk dat het afval verantwoordelijk wordt weggegooid. 


Gooi het overgebleven glas van de flessen wijn in de juiste glasbak, het plastic in de plastic bak en de restjes van het kerstdiner bij het GFT, of wanneer mogelijk, eet het de dag erna op of breng gedeeltes bij de voedselbank langs als deze nog goed zijn! 


Ten slotte kan het netjes opbergen van de kerstversiering en verlichting ervoor zorgen dat ze langer meegaan! De versiering hoeft natuurlijk niet gelijk de doos in, en de boom kan ook nog heel even blijven staan om nog goed te kunnen nagenieten!

 

Met al deze tips zie je dat kerst op een veel duurzamere manier kan worden gevierd, en toch leuk kan blijven! Met een beetje creativiteit kom je al erg ver. Zo kan de hele familie nog meer genieten van kerst. AdoreWare helpt iedereen graag hierbij. Check onze producten of duurzame kerst cadeau voor meer inspiratie!

 

Bekijk hier ons aanbod voor kerst cadeau 


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd